Q & A over de elektrificatie van de Vooruitgang
In 2019 hebben Jorrit en Susan Janssen-Jouwsma het casco van het in 1898 gebouwde motorschip ‘Gebroeders’ opgebouwd tot een energieneutraal vergaderschip. Een BBZ vertegenwoordiging ging een kijkje nemen.
Het schip heet tegenwoordig De Vooruitgang. De BBZ ging langs bij Jorrit en stelde hem dezelfde vragen die ook aan Joost en Wiebe (de twee andere ondernemers die hun schip geëlektrificeerd hebben) hebben, voorgelegd.
Q: Met welke samenwerkingspartners had je te maken?
A: De kunst is om experts te vinden op de gebieden waar je aan wilt werken, bij ons waren dat: voortstuwing, elektra, verwarming en installatie. Vervolgens kan je met de betrokkenen een plan maken en in delen, of in 1 keer uitvoeren. Daarbij is een projectleider hard nodig maar die zijn er nauwelijks. Gelukkig kon ik dat zelf (Jorrit is medeoprichter van het bedrijf De Duurzame Oplossing en heeft ervaring als projectleider). Ik werkte samen met E-ship, MG energy, installateur Bas Krom, Econoord en Buitendijk Energy.
Q: Waar ben je tegenaan gelopen?
A: Het bureaucratische systeem van subsidieverstrekking. We hebben 12 afzonderlijke subsidies moeten aanvragen. Er werd niet gekeken naar het totale project als één geheel of naar de totale impact op de verduurzaming. Soms zat de ene aanvraag de andere zelfs in de weg. Er is weinig tot geen kennis aanwezig op het gebied van innovatie bij de subsidieverstrekkers. Ik denk dat ik in totaliteit zo’n 20 tot 25% subsidie heb ontvangen op de investeringen die betrekking hadden op verduurzaming, hier ben ik meer dan 2 maanden (full time) mee bezig geweest.
Q: Kan een schipper-ondernemer dit traject zelf uitvoeren?
A: Nee, daarvoor zou je kennis moeten hebben op teveel gebieden.