Evenementen

Race of the Classics: van Scheveningen naar Texel

Scheveningen was woensdag 9 oktober voor het eerst de starthaven van de 18e editie van de Race of the Classics for Young Professionals. Voorheen was de Veerhaven in Rotterdam altijd het vertrekpunt.

Het zit erop, de 35e editie van de Race of the Classics, kortweg ROTC of de Rees. Het grootste studentenzeilevenement van Europa, waar studententeams op klassieke zeilschepen een week lang wedstrijden varen over de Noordzee. Gewenste bestemming; Ipswich (VK), gehaalde bestemming; Texel. Desondanks was het voor de deelnemers een week om niet te vergeten.

Rees

De Race of the Classics voor Young Professionals wordt ieder jaar door ruim 680 jonge talenten gevaren aan boord van 23 klassieke zeilschepen in allerlei soorten en maten. Het behoud van het varend erfgoed is een van de belangrijkste doelstellingen van de Stichting Race of the Classics, die door de deelnemers meestal ‘de Rees’ wordt genoemd.
De organisatie is in handen van de Stichting Race of the Classics in Amsterdam met als belangrijk doel behoud van het varend erfgoed. Eigenlijk bestaat de Race of the Classics uit twee edities: sinds 1989 in april voor studenten verbonden aan een hogeschool of universiteit en sinds 2006 in oktober voor Young Professionals werkzaam bij toonaangevende bedrijven als ASML, Boskalis, Defensie, GKN Fokker, Aerospace, NautaDullith, Philips, PostNL, KPN, Tata Steel en Vattenfall.

Via Oudeschild en IJsselmeer naar Beverwijk

Twaalf teams met young professionals bemannen dit jaar de klassieke schepen Abel Tasman, Jantje, Urania, Iris, Swaensborgh, Stortemelk, Zephyr, Luciana, Catherina, Oban, Twister en Hendrika Bartelds. Eén schip wordt bemand door de organisatie van de Race of the Classics. Afhankelijk van de wind komt de vloot donderdag 10 oktober aan in Ipswich, Den Helder, Texel, Makkum of Breskens.
De twaalf zeilschepen meerden zaterdag af in de haven van Beverwijk. Voor de Stortemelk, met 22 bemanningsleden van Tata Steel aan boord, voelde dat als thuiskomen. ‘Slechts twee van onze teamleden hebben overgegeven’, liet bemanningslid Max weten.
Naast Max spreken we ook met Nilgün en Emma over de ‘Rees’, zoals de zeiltocht wordt genoemd die een dag later in Amsterdam eindigt. Er is namelijk een wedstrijdelement aan verbonden. Tata Steel is titelverdediger en alle bemanningsleden zijn zich ervan bewust dat ze de bedrijfseer hoog hebben te houden. Meedoen aan het evenement is niet goedkoop. Deelnemers betalen 800 euro per persoon. Sommige bedrijven betalen dat voor hun werknemers. Tata Steel brengt per persoon een eigen bijdrage in rekening.

Geen blaren

Wie van Tata Steel de onfortuinlijke collega’s zijn, zegt Max niet als de Schoener, zoals het boottype heet, aan vaste wal ligt. ,,Ik in ieder geval niet. De score bij ASML was een stuk hoger. Daar gingen er elf van de achttien over hun nek. We hebben dan ook een flink eind gevaren de afgelopen dagen’’, grijnst de 30-jarige Hagenaar. ,,Na ons vertrek, op woensdag vanuit Scheveningen, bleven we donderdag in de haven van Oudeschild op Texel liggen. Dat was vanwege de stormachtige wind. Onderweg moesten we volop meewerken om het schip op de juiste koers te houden’’, legt hij vol passie uit. ,,Kijk, m’n handen hebben net geen blaren opgelopen. Toch heb ik flink lopen trekken aan de touwen om de zeilen omhoog te krijgen.
Als energy performance manager houdt Max zich bij de staalgigant bezig met brandbare gassen. ,,Ik ben via de Academy het bedrijf binnen gekomen. De meerwaarde van deze zeiltocht is dat je met elkaar de klus moet klaren. Je bent op elkaar aangewezen en kent je collega’s over het algemeen niet. Het werkt heel verbindend omdat je moeilijk van het schip af kan springen.’’

Dorp

Voor Mike en Marly, de eigenaren van het schip, is de ‘Race of the Classics’ ieder jaar weer een feestje. ,,We hebben alle achttien keren dat het voor de young proffesionals werd georganiseerd nog meegedaan. Daarvoor gingen we al met de editie voor studenten op stap. Het is uniek dat zoveel schepen bij elkaar zijn op een plek’’, zegt Marly over de ‘mini-Sail Amsterdam’. ,,Alle teams hebben hetzelfde doel. Ze willen winnen. Tussendoor is het altijd gezellig. Het is net een dorp.’’

Lees meer over de Race in de Schuttevaer, het NHD (alleen abonnees) en de site van de Race.
Foto’s: PR/De Scheveninger.