Nieuws

Regio Noord-Holland Noord past zoekgebieden aan, zonne-eilanden in IJsselmeer blijven in beeld

De energieregio Noord-Holland Noord heeft meer dan 200 reacties ontvangen op de concept-RES (Regionale Energiestrategie) van onder andere inwoners, bedrijven, energiecoöperaties en natuurorganisaties. Daarnaast zijn alternatieve plannen ingediend en hebben de gemeenteraden, Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het waterschap op het concept gereageerd. Dit heeft geleid tot aanpassingen in de zoekgebieden voor het opwekken van zonne- en windenergie en tot aanvullende gesprekken in ‘thematafels’ om uit de reacties voorgekomen onderzoeksvragen te bespreken. Dit alles is opgenomen in de reactienota ‘Op weg naar RES 1.0’, een belangrijke tussenstap om met de regio tot een uitvoerbare en gedragen energiestrategie te komen.

Zoekgebieden aangepast
De reactienota biedt een overzicht van wensen en bedenkingen van volksvertegenwoordigers en reacties van bewoners op de concept-RES. Hieruit blijkt dat volksvertegenwoordigers de suggesties en zorgen vanuit de gemeenschap veelal hebben meegenomen in hun ‘wensen en bedenkingen’. De colleges hebben dit geluid van de raden, Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het waterschap overgenomen in de reactienota ‘Op weg naar RES 1.0’. Zo heeft de gemeente Bergen besloten het zoekgebied langs de Hondsbossche Zeewering te verplaatsen naar het zoekgebied langs het Noordhollandsch Kanaal. Texel haalt de zoeklocaties voor windenergie voorlopig van de kaart. De gemeenteraad wil eerst de bewoners raadplegen en pas later een besluit nemen over windturbines. Het IJsselmeer is als zoekgebied voor windenergie geschrapt. Wel lijken zonne-eilanden op het water van het IJsselmeer kansrijk.

Het plan van Bobeldijker Kor Buitendijk voor zonne-atollen in de Wieringerhoek (de IJsselmeerkust tussen Den Oever en Enkhuizen en een gedeelte van de Waddenzee en het Amstelmeer) staat dus nog overeind. Rijkswaterstaat onderzoekt deze mogelijkheid. Hierbij komen er ringvormige eilanden in het IJsselmeer, waarbinnen ongeveer de helft van het water met zonnepanelen wordt bedekt.

Drijvend zonnepark van 20 tot 40 hectare bij de Krammersluizen
Het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat hebben bekendgemaakt de ontwikkelaars van het windpark Krammer een gebruiksrecht van circa 20 tot 40 hectare grond/waterbodem bij het Krammersluizencomplex te willen geven voor het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van een drijvend zonnepark. Windenergie Vereniging Zeeuwind en Coöperatie Deltawind kunnen hierbij op het hoog- en laagbekken van het Krammersluizen-complex gedurende 20 jaar de drijvende zonnepanelen exploiteren. Afhankelijk van de mogelijkheden in relatie tot de primaire functie van de sluis, de waterkering en de effecten op de natuur en de waterkwaliteit wordt het potentieel op 20 tot 50 megawattpiek geschat.

Kamervragen over drijvende zonnepanelen
Laura Bromet en Tom van der Lee van GroenLinks hebben Kamervragen gesteld aan ministers Wiebes en Schouten over de gevolgen van de mogelijke komst van drijvende zonnepanelen op het IJsselmeer.

Onderzoeksinstituut Deltares en adviesbureau Bureau Waardenburg concludeerden afgelopen oktober in een onderzoeksrapport dat zonne-atollen – eilanden met zonnepanelen – voor de Noord-Hollandse kust van het IJsselmeer in de Wieringerhoek kansen bieden om zowel de natuur te versterken als zonne-energie op te wekken.

De 2 GroenLinks-Kamerleden hebben naar aanleiding van dat onderzoek meerdere Kamervragen gesteld. Ze willen onder meer weten wat de ministers tot nu toe gedaan hebben om een routekaart op te stellen met de kansen en risico’s van zonne-energie op water in Nederland en in hoeverre decentrale overheden, het bedrijfsleven en natuurorganisaties hierbij betrokken zijn.

Lees het artikel op de bron: Energieregio
en Solarmagazine

Afbeelding: drijvende zonnepanelen op drinkwaterbekkens PWN in Andijk (binnendijks) (foto: PWN)