Rijkswaterstaat wil drijvende zonnepanelen bij de Afsluitdijk
Rijkswaterstaat wil op het water van het IJsselmeer drijvende zonnepanelen installeren. Die moeten langs de Afsluitdijk komen. Het is de bedoeling dat de zonnepanelen op termijn zoveel stroom opwekken, dat de pompen in de dijk geen stroom uit andere bronnen meer gebruiken. Als het waterpeil in het IJsselmeer te hoog is, pompen die pompen het water de Waddenzee in.
Het consortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel) dat de renovatie van de dijk voor zijn rekening neemt heeft onlangs een veel energiezuiniger ontwerp ontwikkeld. ,,De nieuwe gemalen en spuisluizen bij Den Oever werken onder vrij verval. Daardoor hoeven de pompen minder te draaien en is er minder energie nodig’’, zegt projectmanager Joost van Beek. Door de nieuwe ontwikkelingen volstaat nu een zonneveld van drie hectare grootte bij Den Oever om de Afsluitdijk energieneutraal te maken.
Ook de plannen om het huidige fietspad te bedekken met een energie-opwekkende laag is nu van de baan. Deze zogenoemde Solar Road is niet meer nodig om de hoeveelheid kilowatt te halen.
In plaats van dertig hectare zonnepanelen op land komt er bij Breezanddijk een proef met drijvende zonnecellen. Op het water van het IJsselmeer komt straks bij wijze van proef een gebied van een hectare groot met zonnepanelen op het water. Met de zonne-eilanden moet de Afsluitdijk een ‘proeftuin’ worden voor de rest van Nederland.