Nieuws

Russische Shtandart mag niet deelnemen aan Tall Ships Races

Antwerps burgemeester Bart De Wever liet weten dat er als gevolg van de oorlog in Oekraïne geen Russische schepen mogen deelnemen aan The Tall Ships Races van 2022. Daar is Tim Pion uit Mortsel, die vaart met het Russische schip Shtandart, het niet mee eens. Hij vraagt in een open brief aan De Wever om de Shtandart toch te laten meedoen in juli. “Als we nu alle Russische initiatieven bannen, bouwen we een nieuw IJzeren Gordijn.”

De Shtandart is een Russisch schip, dat wordt bemand door een diverse groep bemanningsleden. Zeven Russen, een Oekraïense vrouw en een man uit Mortsel. De driemaster, die vaart onder de Russische vlag, is bij veel Europese havens niet welkom. Ook op The Tall Ships Races, waarbij van 22 to 25 juli de mooiste en grootste zeilschepen ter wereld op bezoek komen in de haven van Antwerpen, is het schip niet welkom.

“De Russische vlag aan boord betekent helemaal niet dat wij steunen wat Rusland op dit moment aan het doen is in Oekraïne. Integendeel, de mensen aan boord zijn er allemaal tegen”, zegt de Mortselse zeeman Tim Pion, die niet tevreden is met de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur.

Met elkaar praten
In 2007 werd de organisatie van The Tall Ships Races genomineerd voor een Nobelprijs. Ze kreeg die nominatie doordat ze erin slaagde om de mensen en culturen van het Oosten en het Westen te verenigen. Dat Russische schepen nu worden verbannen, vindt Tim dan ook heel jammer.

“Als wij nu in Europa alle Russische initiatieven en organisaties bannen, dan bouwen we opnieuw een IJzeren Gordijn. Dan hebben wij geen contact meer met de Russen en zij geen contact meer met ons”, legt Tim uit. “Ik denk dat we elkaar kunnen begrijpen door gewoon met elkaar te praten. Dat is de enige manier om zulke conflicten en oorlogen te stoppen.”

Zo willen Tim en zijn collega’s met de Shtandart een stukje Russische cultuur naar Antwerpen brengen. “Wij willen in Antwerpen een representatie brengen van het Russische volk en de Russische cultuur, maar zeker niet van de Russische regering en de beslissingen die zij op dit moment maakt”, zegt Tim. “Daartussen is een groot verschil.”

Lees het gehele artikel met video én de breif van Tim op de bron: Gazet van Antwerpen