Sail vreest voor brug over IJ
De Sail-organisatie maakt zich zorgen over de komst van een brug over het IJ. Het zou de organisatie van het evenement nodeloos ingewikkelder maken. De organisatie vreest voor ongelukken en heeft mede daarom een voorkeur voor een tunnel. Dat zegt voorzitter Arie Jan de Waard van de Stichting Sail.
„Vooropgesteld”, zegt De Waard, „dat we begrijpen dat de stad maatregelen treft nu steeds meer mensen het IJ willen oversteken. Wij zien ook dat de stad voor een uitdaging staat om Noord en de rest van de stad op meer plekken aan elkaar te knopen. Een brug zien wij als een politieke wens.”
De komst van de Jan Schaeferbrug over de IJ-haven was al een hoofdpijndossier voor de organisatie van Sail. „Daar zijn bootjes vastgelopen. Masten kwamen vast te zitten.” Een brug heeft pijlers die onvermijdelijk obstakels zijn voor de scheepvaart.
Sail is een van de meest gewaardeerde evenementen van de stad. Het is in 1975 begonnen toen de stad 700 jaar bestond. Over twee jaar wordt de tiende editie georganiseerd. Over zeven jaar, tijdens het 750-jarig bestaan van de hoofdstad, kan de brug er liggen.
De Waard: „Als er al een brug moet komen van het gemeentebestuur, dan zouden wij kiezen voor de meest oostelijke variant. We zijn hierover ook in gesprek met de stad, ook al maken we slechts één keer in de vijf jaar gebruik van dit gebied.”
Sail is niet de enige partij met weerstand tegen de komst van de brug. Het ministerie, het havenbedrijf, Rijkswaterstaat, de provincie en ook de binnenvaart hebben hun bedenkingen bij een brug vanaf het Java-eiland naar Noord. Nautisch gezien is het heel ingewikkeld. De brug bij het Java-eiland zit op het smalste stuk van het IJ en de scheepvaart die oostwaarts over het IJ vaart, wordt direct na een scherpe bocht van 70 graden voorbij het Centraal Station geconfronteerd met een brug. Dat noemt de scheepvaartbranche ongewenst, omdat het extra stuurkunst vergt en opstoppingen tot gevolg kan hebben. Bewoners op hun beurt zijn op Facebook in verzet gekomen. Alle partijen hebben een voorkeur voor een tunnel.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€ 0,39)