Scheepvaart boven Waddeneilanden krijgt verkeersbegeleiding
Er komt actieve verkeersbegeleiding voor de scheepvaart in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat woensdag aan de Tweede Kamer.
Aanleiding is de containerramp met de MSC Zoe begin 2019 waarbij er 342 containers in zee belandden. Een deel daarvan spoelde aan op de Waddeneilanden en een ander deel is uit de zee gevist.
‘Zeer gevoelig zeegebied’
De minister zegt zo te voldoen aan de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om de status van het Wad als ‘zeer gevoelig zeegebied’ te gebruiken. Over de zogenaamde ‘Vessel Traffic Service VTS’ (een dienst om de scheepvaart te coördineren) die er nu komt, is overlegd met Duitsland, Denemarken, de Rijkshavenmeesters, Rijkswaterstaat en de Kustwacht.
De Rijkshavenmeester van Den Helder doet de uitvoering, maar het duurt nog wel drie jaar voordat het zover is. Dit komt omdat er veel wetgeving moet worden aangepast en er ook personeel en apparatuur voor nodig is. De verkeersbegeleiding doet zijn werk continue en onafhankelijk van het weer; het is er altijd.
De manier waarop het straks werkt, is hetzelfde als in andere Europese landen. De scheepvaart boven het Wad krijgt informatie en advies over de verkeerstromen in de vaargeulen, maar ook over zaken die van invloed zijn op de koers van een schip, zoals het weer, golven en waar andere schepen varen. Daarnaast is er veel aandacht voor de bescherming van natuur en milieu.
Deelname aan de verkeersbegeleiding is vrijwillig omdat je zoiets niet kunt verplichten in internationale wateren, maar in de praktijk doet eigenlijk iedereen mee. Meestal betekent dat dat schepen aan de begeleiding laten weten dat ze het gebied invaren waarna ze informatie of advies kunnen krijgen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland
Afbeelding: Verkeersscheidingsstelsel in de Noordzee (met de territoriale zee aangeven met de blauwe lijn).