Storten van sewage sludge op zee wereldwijd verboden
Partijen bij de verdragen die het storten van afvalstoffen in zee reguleren, hebben een wijziging aangenomen om ervoor te zorgen dat het storten van sewage sludge (zuiveringsslib uit een vuilwatertank) in zee wereldwijd wordt verboden. De wijziging werd aangenomen door de 44e Raadgevende Vergadering van Verdragsluitende Partijen bij het Verdrag van Londen en de 17e Vergadering van Verdragsluitende Partijen bij het Protocol van Londen (LC 44/LP 17), die bijeenkwamen op het hoofdkantoor van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Oktober 2022. IMO is het secretariaat voor beide verdragen.
De wijziging van het London Protocol zal zuiveringsslib verwijderen van de lijst van toegestane afvalstoffen – afvalstoffen die in aanmerking komen voor dumping in zee. De wijziging zal voor elke verdragsluitende partij onmiddellijk in werking treden na kennisgeving van aanvaarding, of 100 dagen na de datum van goedkeuring indien dat later is.
Protocol van Londen
Tientallen jaren geleden mochten er aanzienlijke hoeveelheden zuiveringsslib op zee worden gestort. De partijen bij het Verdrag van Londen en het Protocol hebben echter eerder opdracht gegeven voor een wereldwijde herziening van de huidige praktijken voor het beheren of storten van zuiveringsslib in zee. De laatste bijeenkomst concludeerde dat de praktijk de afgelopen decennia aanzienlijk was afgenomen, dat het al onder veel regionale verdragen en via nationale wetgeving, en dat er alternatieven bestonden voor het gebruik van zuiveringsslib. De overeenkomstsluitende partijen waren het erover eens dat er voldoende bewijs en rechtvaardiging was voor wijziging van bijlage 1 van het Protocol van Londen om zuiveringsslib van de lijst van toegestane afvalstoffen te verwijderen. Het voorstel tot wijziging van het verdrag is ingediend door de Republiek Korea en Mexico.
Volgens het London Protocol is alle dumping verboden, met uitzondering van mogelijk acceptabele afvalstoffen op de zogenaamde “omgekeerde lijst”. De lijst van materialen die in aanmerking kunnen komen voor het storten op zee omvat nu: baggerspecie (het grootste deel van het materiaal waarvoor een vergunning is verleend); vis afval; inert, anorganisch geologisch materiaal; specifieke omvangrijke artikelen; schepen en platforms of andere door de mens gemaakte constructies op zee; organisch materiaal van natuurlijke oorsprong; en kooldioxide (CO2) stromen van processen voor het opvangen van kooldioxide. Mariene geo-engineeringtechnieken geïdentificeerd voor verdere evaluatie
De vergadering bereikte overeenstemming over een verklaring over mariene geo-engineering.