Succes zeegras smaakt naar meer: tweede veld aangelegd in Waddenzee
In de Waddenzee start Rijkswaterstaat (RWS) met een tweede project om het zeegras te herstellen. Doel is om de waterplant permanent terug te laten keren langs de Nederlandse kust. De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek om dat mogelijk te maken. Bij het Waddeneiland Griend lukte het eerder om zeegras aan te planten.
Twee nieuwe projecten
Naast de voortzetting van het experiment bij Griend, start Rijkswaterstaat nu dus ook op een tweede locatie in de Waddenzee met de aanleg van een zeegrasveld. Waar dat precies plaats gaat vinden is nog onbekend. Naast de Waddenzee start RWS ook in de Zuidwestelijke Delta met een zeegrasherstelproject.
Belangrijk voor gezond ecosysteem
Zeegras komt van nature voor in Nederland, maar is door de aanleg van de Afsluitdijk, de Deltawerken, ziekten en de verslechterde waterkwaliteit in grote delen van Nederland verdwenen. Zeegrasvelden zijn van belang voor de biodiversiteit, houden CO2 vast en zijn volgens wetenschappers een stuk efficiënter in koolstofopslag dan veel bossen. De terugkeer ervan is dus van belang voor een gezond ecosysteem.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord
Afbeelding: Aanplant van zeegras © Laura Govers/Rijksuniversiteit Groningen