Nieuws

TeamO wint Overall Dame Award met innovatieve reddingsvesten

Het Britse TeamO heeft de Overall Dame Design Award gewonnen met een doordacht en op basis van praktijkervaring ontworpen reddingsvest. De prijs werd uitgereikt bij de opening van de 36e Marine Equipment Trade Show (METS).

Het Offshore 150N Hi-Lift reddingsvest is, net als andere moderne reddingsvesten, uitgerust met een luchtkussen dat zich automatisch vult met perslucht zodra de drager in het water valt. Een andere vorm en plaatsing van het luchtkussen rond de drenkeling zorgt er echter voor dat het hoofd van de drenkeling een stuk hoger boven water uitsteekt dan bij een conventioneel 150N reddingsvest. De prestaties overtreffen zelfs de ISO-norm voor een 275N-reddingsvest.

Altijd met gezicht naar boven

Bij een conventioneel opblaasbaar reddingsvest steekt aan de borstkant een groot deel van het luchtkussen boven de waterlijn uit. Dat is ongebruikt drijfvermogen. Bij het 150N Hi-Lift reddingsvest zit dat deel van het luchtkussen gedeeltelijk aan de rugkant. Dit deel tilt het bovenlichaam verder uit het water en zorgt dat neus en mond hoger boven de waterlijn liggen. Het luchtkussen is in opgeblazen toestand aan de voorkant van het reddingsvest breder. Dat vergroot de stabiliteit en zorgt ervoor dat de drenkeling altijd met zijn gezicht naar boven komt te drijven, ook wanneer hij buiten kennis is, in overeenstemming met de ISO-normen. De andere vorm van het opblaasbare deel van het vest laat de armen van de drenkeling vrij, wat het zwemmen naar een reddingsboot of de wal vergemakkelijkt.

Goed draagcomfort

De reddingsvesten worden in Groot-Brittannië gefabriceerd.

Het draagcomfort van het 150N Hi-Lift reddingsvest is volgens de jury bovengemiddeld. De andere indeling van het drijfgedeelte maakt het vest slanker en strakker in vergelijking met een conventioneel opblaasbaar 150N-vest, wat nog sterker geldt in een vergelijking met een 275N reddingsvest. ‘De pasvorm rond de nek is zodanig dat het vest ook comfortabel zit wanneer het langdurig wordt gedragen’, zei juryvoorzitter en jachtontwerper André Hoek van Hoek Design. ‘Comfort is essentieel voor een persoonlijk drijfmiddel en maakt het veel waarschijnlijker dat het wordt gedragen op en in de buurt van het water.’

De juryvoorzitter wees op een aantal goede ontwerpdetails van het reddingsvest, zoals de verstelbare gespen en de extra bevestigingspunten. ‘Het 150N Hi-Lift reddingsvest met harnas is een zeer waardige algehele winnaar van de Dame Design Awards 2024’, aldus Hoek.

Geïntegreerde veiligheidsgordel

Het geïntegreerde veiligheidsharnas van het Hi-Lift-vest is uitgerust met de gepatenteerde BackTow Technology van TeamO. Deze technologie voorkomt dat een aangelijnd overboord vallend slachtoffer door de snelheid van het schip onder water wordt getrokken, omdat hij of zij wordt meegesleurd aan de veiligheidslijn. Met de BackTow-technologie kan de drenkeling het harnas eenvoudig ontgrendelen en verplaatst het bevestigingspunt zich naar de rug, waarna de drenkeling met de rug door het water wordt gesleept, zodat de luchtwegen vrij blijven en communicatie weer mogelijk wordt.

‘Wanneer je overboord valt en vastzit aan een veiligheidslijn is je leven onmiddellijk in gevaar’, zegt Oscar Mead, die met zijn zuster Lauren in Southampton TeamO heeft opgericht. ‘Door de snelheid van de boot worden je benen naar achteren gedwongen en je hoofd onder water gedrukt. Ademen wordt onmogelijk en door de vaart van de boot is losklikken ook onmogelijk.’
Oscar Mead voltooide in 2009, op 18-jarige leeftijd, als jongste zeiler ooit, de Solo Transatlantic Race. Enkele jaren later maakte hij mee hoe een lokale zeiler op de hierboven beschreven wijze verdronk.

Het 150N Hi-Lift reddingsvest van TeamO wordt geleverd met een lampje, fluitje, sprayhood en dubbele kruisbanden voor een betere bevestiging.
Het aangrijppunt van de lifeline, in geval van overboord-met-lifeline-vast, kan naar de rug kan worden verplaatst om waterinname te voorkomen. Aan de rugkant van het BackTow veiligheidsharnas zit een bevestigingspunt om een drenkeling aan boord te hijsen. De bevestiging aan de rugkant verkleint daarbij de kans op verwonding. De TeamO Hi-Lift kost zo’n 340 euro en is verkrijgbaar vanaf maart 2025.

Lees het bericht van Hans Heynen in Schuttevaer (alleen voor abonnees)
Topfoto: Youtube-compilatie. Middenfoto @TeamO