Telegraaf geeft ruimte aan plannen voor Markerwaard
Claims op de ruimte – voor huizen, akkers en windturbines – buitelen over elkaar. Willen we aan al die wensen voldoen, dan is twee keer de oppervlakte nodig van Nederland nodig. Eén voor de hand liggende oplossing blijft onderbelicht en ligt stof te vangen. Goedkoop, grootschalig en nuttig voor het milieu: inpoldering van de Markerwaard. Het is zelfs een ‘morele plicht’, zo klinkt het in een groot artikel in de Telegraaf van maandag 23 augustus.
In 2004 zwoer Den Haag de Markerwaard definitie af. Onterecht, meent architect en stedenbouwkundige Leo Onderwater uit Grathen in de Telegraaf.. Er ligt veertigduizend hectare vruchtbare grond voor het grijpen, met plaats voor zeker honderdduizend woningen, de beste landbouwgrond ter wereld, ruimte voor bossen, natuur, recreatie en waterberging. “Als er ooit in de Nederlandse geschiedenis een noodzaak is geweest voor landaanwinning, dan is het nu’, zegt Onderwater.
Een Markerwaard zou ruimte bieden aan twee steden, van 70.000 en 30.000 inwoners. Wereldwijd moet de voedselproductie tot 2050 met 70 % toenemen om alle monden te kunnen voeden. De Markerwaard kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Landbouworganisaties als LTO en de jonge boeren verenigd in NAJK zijn enthousiast.
Een belangrijke vraag is de impact op de natuur: het Markermeer is immers een Natura 2000 gebied, en natuur (en recreatie) heeft al eerder dwars gelegen voor de inpoldering. Volgens Onderwater heeft slibafzetting de voedselbanken voor vogels echter verslechterd. Slibwater wordt volgens hem bij Enkhuizen het Markermeer ingelaten. Met een Markerwaard zou de inlaat van verontreinigende stoffen vanuit het IJsselmeer dan kunnen verminderen.
De provincie Flevoland is bezig met het plannen van ruim 100.000 nieuwe woningen. Daarvoor wordt nog niet gedacht aan een Markerwaard. Maar Lelystad zoekt aansluiting aan de kust, en Almere wil een deel van Almere-Pampus in het Markermeer aanleggen. Daarbij moet er ook nog een IJmeer verbinding komen tussen Almere en IJburg.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf, alleen voor abonnees