Toerisme en wonen blijft lastige combinatie: Marken en toeristen
Waar ze in de ene trekpleister de busladingen toeristen enthousiast verwelkomen, wordt elders steen en been geklaagd over de overlast die ze veroorzaken. Voor Marken is er nu een convenant om de bezoekers in goede banen te leiden.
Er zijn veel overeenkomsten tussen beide toeristische trekpleisters. Op Marken wordt gewoond. Er staat geen hek omheen, toeristen komen erheen om het ’echte Nederland’ te bekijken. Maar dan wel het Nederland van klompen en tulpen, klederdracht en ’vroeger toen alles beter was’. Geen openluchtmuseum, maar een plek waar nog veel is zoals het ooit was.
Irritatie
Begrijpelijk dat de bewoners daar nadelen van ondervinden. Onder de bewoners van Marken is al jaren irritatie over toeristen die het schiereiland overspoelen. Bewoners spreken van overlast, en hebben er geen zin meer in. De gemeente Waterland begrijpt hun problemen, maar wil ondertussen ook niet van het toerisme af. Een convenant tussen gemeente, Eilandraad en een aantal toeristische organisaties moet rust brengen.
Wat zijn de problemen van de bewoners? De toeristische drukte, die de leefbaarheid en het woonklimaat negatief beïnvloedt. En daarmee juist de kwaliteiten die het gebied zijn charme en onderscheidend karakter verlenen, aantast. Geluidsoverlast, opstoppingen in stegen en op bruggen, vervuiling door afval en privacyschending zijn de meest gehoorde klachten. En de laatste tijd: steeds meer overlast van bezoekers die op elektrische scooters rondrijden.
Intimiderend
Aan de andere kant moeten ook de Markers zich leren gedragen, blijkt uit het convenant. Het gebrek aan draagvlak en acceptatiegraad van de Marker bewoners ten opzichte van aanbieders van toeristische activiteiten op Marken wordt als intimiderend ervaren door die aanbieders. Het convenant moet zorgen voor ’een prettige leef- en werkomgeving voor de bewoners’, maar ook voor ’een werkbare en ontvankelijke situatie voor de op Marken opererende ondernemers uit de toeristenbranche’.
Voor het naleven van de afspraken wordt een beroep gedaan op het inzetten van een lokale gastheer of gastvrouw, met ondersteuning van bijzondere opsporingsambtenaren. Er komt een meldpunt van de Eilandraad voor klachten door bewoners en toeristische organisaties. Flyers en borden moeten de nieuwe regels bekendmaken bij bezoekers. De Eilandraad wijst plekken aan waar groepen mogen stilstaan voor uitleg door gidsen. En creëert draagvlak onder de inwoners voor de uitvoering van de toeristische dienstverlening en toerisme in het algemeen.