Toerisme gaat finaal onderuit, hardste klap is voor Noord-Holland, Friesland valt mee
Hoe hard de coronacrisis het toerisme in ons land raakt, bleek maandag uit gepubliceerde cijfers van het CBS over april, mei en juni. Noord-Holland kreeg als toeristisch hart van Nederland de hardste klap: bijna 83 procent minder gasten. Zuid-Holland volgt op plek drie en leverde bijna 73 procent in ten opzicht van het tweede kwartaal vorig jaar.
Het toerisme groeide de laatste tien, vijftien jaar voortdurend, zegt CBS-woordvoerder Maarten Bloem. Dit jaar had nieuwe records moeten opleveren, vanwege mega-evenementen als de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort, het Songfestival, Sail Amsterdam en het EK Voetbal.
Door corona viel de toeristische sector vrijwel stil. ,,Qua buitenlandse toeristen was dat in maart al zo en ook in april gebeurde er bijna niks: een daling van 95 procent ten opzichte van een jaar eerder’’, zegt Bloem. Het CBS baseert zich op gegevens van logiesverstrekkers als hotels, bungalowparken, campings en groepsaccommodaties. Mei en juni waren iets minder slecht met respectievelijk een miljoen gasten (tegen vier miljoen in mei 2019) en 2,8 miljoen gasten (een halvering).
Dat Noord-Holland zo hard is geraakt, komt vooral door het wegblijven van buitenlandse gasten. Vooral Amsterdam en omgeving moeten het hebben van de toeristen van over de grens. Bloem: ,,Van de ruim vier miljoen gasten die Noord-Holland vorig jaar trok in het tweede kwartaal, kwamen er drie miljoen uit het buitenland. Dat is meer dan de helft van het totaal aantal buitenlanders dat in die periode in ons land te gast was. In april, mei en juni dit jaar trok Noord-Holland 735.000 toeristen, waarvan slechts 261.000 uit het buitenland.’’ Van de buitenlanders lieten Duitsers zich landelijk gezien nog het minst afschrikken, evengoed was het aantal bezoekers uit het buurland 74 procent lager.
Friesland had met een verlies van 53 procent van de gasten nog het minst te lijden. ,,Die provincie trekt sowieso niet zoveel buitenlanders. Bovendien zijn daar minder hotels en relatief veel huisjesparken en campings. Die konden iets makkelijker open blijven’’, zegt Bloem.
De vakantieparken langs de kust en op Texel trokken het gemiddelde van Noord-Holland nog iets op. ,,Amsterdam en omgeving noteren een terugval van wel 90 procent in het tweede kwartaal.”
Het duurt nog maanden voor het CBS duidelijkheid kan geven over de situatie in de zomermaanden. Zeker langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust zou ’alles’ vol hebben gezeten, vooral met landgenoten.