Nieuws

Twee dodelijke ongelukken in één seizoen is stom toeval volgens Herman Brandsma

De twee dodelijke zeilongelukken in één seizoen zijn „stom toeval”. Dat zegt Herman Brandsma (76), grondlegger van de bruine vloot in Harlingen. De historische chartervloot in Harlingen maakt een zware tijd door. Eerst lagen de zeventig zeilschepen van rond de honderd jaar oud twee jaar praktisch stil vanwege de coronapandemie. „Dat hakt er financieel natuurlijk wel in”, vertelt Brandsma. Vervolgens moest de bedrijfstak in korte tijd twee dodelijke ongelukken verwerken. Bij de laatste, woensdag een week geleden, kwam de 12-jarige Tara om het leven. Ze was op zeilkamp met haar klasgenoten uit Den Haag.

Stom toeval
Ook in de Zuiderhaven is de sfeer bedrukt. „Iedereen baalt als een stekker. Ik weet toevallig dat deze schipper altijd zuinig was op z’n boot. Hij is zeker geen wildebras. Dit heeft zoveel impact op zo’n jongen. We zijn bang dat hij niet meer terugkomt om te varen.”

Wat exact de oorzaken van beide ongelukken waren, is in onderzoek bij de politie. Toch wil Herman Brandsma, die rond 1980 naar Harlingen kwam om daar de bruine zeilvloot op touw te zetten, er best iets over zeggen. „Het is stom toeval allemaal.”

Uitstekende staat
Wat er afgelopen week precies is gebeurd, weet Brandsma ook niet. Op de foto’s van na het ongeval is in ieder geval een gebroken giek te zien. „Er zat een breuk in, maar niemand kan verklaren hoe die breuk erin is gekomen.” Volgens hem verkeert de bruine vloot in Harlingen, de grootste vloot van Nederland, in uitstekende staat. „Ik heb uitzicht op de haven. Tijdens corona zag je dat schippers ontzettend veel tijd hadden om hun schepen aan te pakken.”

Lees het gehele artikel op de bron: LC alleen voor abonnees

Reactie burgemeester Ina Sjerps

In dit artikel levert Herman Brandsma ook kritiek op burgemeester Ina Sjerps van Harlingen. zij gaf eerder aan het ongeluk ‘geen incident’ te vinden. In het artikel staat ook de reactie van burgemeester Sjerps:

Hoe kijkt burgemeester Ina Sjerps van Harlingen naar de kritiek op haar ‘geen incident’-uitspraak? „Volgens mij is duidelijk dat ik ermee bedoel dat we nog niet weten wat de oorzaak is, en dat we dus niet kunnen doen alsof het een incident is.”

Met directeur Paul van Ommen van beroepschartervaartvereniging BBZ heeft ze naar eigen zeggen „afgesproken om samen op te trekken”. Bij de politie voeren ze de druk op „om zo snel mogelijk met resultaten te komen”.

Ze wil zich inzetten „om de onzekerheid voor de bruine vloot en de passagiers zo kort mogelijk te laten duren”. En ze benadrukt dat ze trots is op de historische zeilvloot in Harlingen. „De bruine vloot is van ons.”

Afbeelding: charterschepen in Harlingen tijdens een Vlootdag