Unieke meetboei maakt water Eems-Dollard helderder
Sinds kort ligt er in de Eems-Dollard een bijzondere meetboei van Rijkswaterstaat, met meetapparatuur om het watersysteem en het effect van verschillende proefprojecten beter te begrijpen. Doel is het slibprobleem van de Eems-Dollard te verminderen.
Maar hoe effectief zijn die maatregelen? Meten is weten, dacht Rijkswaterstaat. En daarom ligt er nu een speciale meetboei midden in de Eems-Dollard in Noordoost-Groningen. De boei meet continu de temperatuur, zuurstofgehalte en slibconcentratie van het water. Onder invloed van eb en vloed en de hoeveelheid water in de rivier veranderen die waarden sterk. Door continue metingen krijgen we een beter inzicht in in een dynamisch watersysteem als de Eems-Dollard. Bijzonder is dat de metingen op drie verschillende dieptes gebeuren. De gegevens zijn een waardevolle aanvulling op de normale tweewekelijkse metingen van Rijkswaterstaat. Ook andere organisaties kunnen de verzamelde gegevens gebruiken.
Te veel slib
Op verschillende plekken in de Eems-Dollard is het water heel troebel. Dit komt onder andere door baggerwerkzaamheden en de aanleg van dijken. Bij baggeren komt er slib naar boven. Dat komt in het water terecht, maar er is te weinig plek voor slibdeeltjes om te bezinken. Omdat er weinig zonlicht doordringt in het water, groeien er weinig algen. Hierdoor is er minder voedsel voor vissen en vogels. Vanuit het programma Eems-Dollard 2050 richten we ons op het verminderen van de slibproblematiek en het versterken van natuurlijke leefgebieden.
Hergebruik slib
Onze ambitie is 1 miljoen ton slib per jaar aan de Eems-Dollard te onttrekken. In verschillende proefprojecten is onderzocht hoe we slib uit de Eems-Dollard kunnen halen om op andere plekken te kunnen hergebruiken. Bijvoorbeeld door het ‘rijpen’ van klei voor dijkversterkingen en het ophogen en verbeteren van landbouwgrond. Maar denk ook aan natuurontwikkeling waarbij buitendijkse kwelders ontwikkeld worden door slib vast te leggen. Hierdoor ontstaat een natuurlijke overgang tussen land en water, waar zoutminnende planten en dieren kunnen leven. De verwachting is dat de meetboei een nuttige bijdrage levert aan het samen toewerken naar een gezond estuarium.
Bron: Eemsdollard2050.
Beeld: Rijkswaterstaat.