Nieuws

‘Veel mis met helikopters Kustwacht’

Onderzoeksrapport De organisatie die drenkelingen moet redden, kent allerlei tekortkomingen, stelt een rapport. Aan boord van de Nederlandse Kustwacht helikopters is te weinig ruimte om slachtoffers goed te kunnen behandelen. Er is „zeer weinig ruimte om te manoeuvreren rondom de patiënt” en het is zelfs „fysiek bijna onmogelijk om de tas met medische middelen te openen”. Verpleegkundigen maken zich bovendien zorgen over hun eigen veiligheid aan boord.

Deze en andere tekortkomingen blijken uit een vertrouwelijk en kritisch onderzoeksrapport in bezit van NRC. Het is opgesteld door veiligheidsdeskundigen van KLM, Schiphol en kenniscentrum voor de luchtvaart NLR.

De aanleiding voor het onderzoek was een ongeval van een verpleegkundige tijdens een trainingsvlucht. Zijn enkel raakte blijvend beschadigd. Het ongeval en de nasleep zorgden voor onrust onder het personeel op de vliegbasis. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) kondigde eind vorig jaar een onderzoek aan naar de helikopterreddingen.

Landen zijn internationaal verplicht om mensen in nood op zee te zoeken en redden. Deze search and rescue-activiteiten worden in Nederland gecoördineerd door de Kustwacht en uitgevoerd door een Vlaams helikopterbedrijf, NHV. Volgens de minister was er „onvoldoende zekerheid over het functioneren van de SAR-dienstverlening”.

De bemanning van de helikopters komt uit allerlei landen en spreekt „beperkt” Engels. Ze draaien meerdere 24-uursdiensten achter elkaar. „Onduidelijk is of dit past in de werk- en rusttijdenregeling”, staat in het rapport.

Commerciële partij
NHV voert de zogeheten SAR-vluchten sinds 2015 uit. Het jaar ervoor won het bedrijf de aanbesteding, al voldeed het niet aan alle eisen. Het oorspronkelijke contract tussen de overheid en NHV loopt op 1 juli af, maar minister Van Nieuwenhuizen verlengde het voor twee jaar, omdat een nieuwe aanbesteding volgens haar deze zomer nog niet klaar is. Het onderzoek dat ze liet uitvoeren is naar verluidt deze week gereed.

Lees het gehele artikel op de bron: NRC

Foto: reddingsstation Wijdenes