„Verliefde mensen zijn niet bevorderlijk voor het groepsproces”
„Verliefde mensen zijn niet bevorderlijk voor het groepsproces op de Morgenster.” Schipper en eigenaar Harry Muter (69) is daar heel duidelijk in. „Een verliefd stelletje heeft alleen nog maar oog voor elkaar want liefde maakt blind tenslotte. Aan boord moet je oog hebben voor het schip en voor je medebemanningsleden. Je moet een teamplayer worden en in een groep kunnen functioneren.”
Hij gaat nog even door: „Ik kan het natuurlijk niet tegenhouden, maar laat je gevoelens zien als je weer van boord bent. En dat gebeurt ook vaak. Als we dan weer een rompertje opgestuurd krijgen met een afbeelding van het schip erop dan weten we ah, er is weer een Morgensterbaby geboren.”
Haringlogger
Muter woont in Spaarndam, maar de Morgenster heeft Den Helder als thuishaven. Het schip kent een lange geschiedenis en is meer dan honderd jaar oud. In 1919 ging de Morgenster in de vaart als zeilende haringlogger. Daarna is de boot in 1927 verlengd met zeven meter en kwam er een motor in. Nog steeds werd ermee op haring gevist tot 1970. Even leek het schip een ’carrière’ tegemoet te gaan als etherpiraat op de Noordzee (Radio Delmar) – net als Radio Veronica en Radio Mi Amigo – maar dat ging uiteindelijk niet door. In 1983 kocht Muter het schip en na een grote transformatie is het nu een zeiltrainingsschip en als zodanig in 2008 in de vaart gekomen.
Hollands Erfgoed
Wat is nu precies de functie van de Morgenster? Muter omschrijft het als volgt: „Wij zijn een schip met een missie. In de eerste plaats gaat het om behoud van een stukje erfgoed: het is een schip met een rijke historie. In de tweede plaats is het de manier waarop ermee gevaren wordt en welke specifieke vaardigheden daarvoor nodig zijn. Dat is ook Hollands erfgoed. Op de derde plaats – en misschien wel het belangrijkste – hier aan boord ontplooit de groep zich tijdens een reis. Veel mensen doen in het dagelijks leven veel dingen alleen. Dat gaat van een potje gamen op je mobieltje tot aan een examen doen. Hier moet je samenwerken en worden je sociale vaardigheden aangesproken. Ze doen hier dingen samen die ze nog nooit eerder gedaan hebben. Dat verbroedert, dat schept een band en dan ontstaat er een teamgeest. Dat heb je gewoon nodig aan boord. Het is heel mooi om dat proces van de zijlijn te volgen.”
Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees