Nieuws

Versoepelingen? Bruine vloot schrijft vaarseizoen af en doet nieuwe noodkreet

Versoepelingen zijn op komst, maar toch vreest de bruine vloot voor een nieuwe verloren zomer. Dus klinkt vanuit Kampen, Lelystad en Harderwijk opnieuw de noodkreet naar Den Haag: waar blijft de aan ons beloofde 15 miljoen euro? Ondertussen blijven niet alle zeilschepen aan de kant liggen.

De laatste commercieel verdiende centen van de bruine vloot dateren uit september 2019. Daarna zette corona een streep door het volledige vaarseizoen van 2020. De omzet is met 80 procent gekelderd. En dit jaar zal het niet anders zijn, verwacht directeur Pouwel Slurink van boekingskantoor Naupar. ,,Boekingen worden zeker een half jaar vooraf gemaakt. Als we in september kunnen varen, willen groepen eerst die zekerheid hebben, voordat ze boeken.”

Brandbrief
Voor branchevereniging BBZ aanleiding om deze week een brandbrief te sturen naar de regering. BBZ vraagt om een stappenplan voor het afschalen van de coronamaatregelen in de toeristische sector, zodat schippers zich kunnen voorbereiden. Daarnaast wil BBZ dat de steunmaatregelen TVL en NOW blijven tot een half jaar na het einde van ‘social distancing’. Zolang meerdaagse tochten met grote groepen onmogelijk zijn, is varen onrendabel.

En dan is er nog een heet hangijzer. Vorige zomer beloofde staatssecretaris Mona Keijzer een noodfonds met 15 miljoen euro voor de chartervaart. Acht maanden later is er nog geen euro uitgekeerd, en waarschijnlijk zal dat voor juli niet gebeuren. Tot woede van de schippers. Slurink: ,,Zij houden het vol dankzij de generieke maatregelen, die sinds eind vorig jaar alle vaste lasten vergoeden. De maanden ervoor was dat niet zo. Als de regelingen worden stopgezet, dan is het klaar. Ook die 15 miljoen euro is broodnodig, bijvoorbeeld voor het groot onderhoud aan en het keuren van de schepen.”

Reddingsboei?
Ondanks het gebrek aan boekingen liggen niet alle schepen aan de kade. Zo zeilt de Bounty van Alex van Klaveren bijna wekelijks op het IJsselmeer. ,,Van de gemeente Lelystad en de Veiligheidsregio Flevoland krijg ik goedkeuring voor dagtochten, omdat zij zeilen zien als sport en wie jonger is dan 27 jaar geen 1,5 meter afstand hoeft te houden. Verdeeld in groepjes van 4 mag ik maximaal 38 personen aan boord hebben voor een dagtocht.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor