Vijftig tallships naar lustrumeditie Sail Amsterdam
Sail Amsterdam barst over een klein jaar los en richt zich dit keer nadrukkelijk op duurzaamheid en jongeren. De laatste technologisch ontwikkelingen op het gebied van de scheepvaart zijn straks tegelijkertijd te bewonderen met de gigantische zeilschepen zelf.
’Sail verbindt de hele wereld’ is in 2020 het thema. Dat is makkelijk, want voor de tiende editie van het vijfjaarlijkse evenement komen opnieuw schepen uit de hele wereld naar Amsterdam. De vorige keer deden maar liefst vijftig zeilreuzen de hoofdstad aan en kwamen er 2,3 miljoen bezoekers opdagen.
Ook volgend jaar worden dergelijke aantallen verwacht, hoewel het niet de opzet is dat het gratis toegankelijke evenement nog meer bezoekers trekt. Wel wordt het programma op de wal verder uitgebreid. „In de IJ-haven liggen opnieuw de tallships en het varend Nederland erfgoed”, legt Reineke Boot, directeur van Sail Event Partners uit. „In Noord willen we het oer-Hollandse en nieuwe Hollandse zeegevoel laten uitkomen, bij de A’damtoren is er een programma voor jongeren en bij de NDSM-werf gaat het over duurzaamheid en de maritieme industrie. Daar laten we de tallships van de toekomst zien.”
Banen
Haar collega, Mitra van Raalten, directeur van de stichting Sail Amsterdam, herinnert aan de oprichting van de Sail Academy, inmiddels vijf jaar geleden. Jongeren kunnen stagelopen of afstuderen voor een nautische opleiding. Dankzij sponsoring kunnen ze meevaren op grote zeilschepen, zodat de historische vloot ook nieuwe bemanningsleden kan aantrekken. „Je ziet al een verandering ontstaan. Voor jongeren begint Sail een cool evenement te worden. Die interesse is nodig ook, omdat de Nederlandse maritieme industrie zit te springen om technisch geschoold personeel. Er zijn nog steeds veel werven en die laten we tijdens Sail ook zien. Wat dat betreft is Sail zoveel meer.”
Ondanks alle extra’s blijven de tallships de kern van het evenement. De grote zeilschepen worden vaak gebruikt als opleidingsschip voor de marine. Van Raalten is vier jaar geleden al begonnen met lobbyen om de schepen opnieuw te interesseren voor deelname. „Dat is een proces van jaren. Ik stuurt uitnodigingen naar de marine van dat land, schakel ambassadeurs in en soms zelfs overhandig ik persoonlijk een uitnodiging.”
Lees het gehele artikel op de bron: Gooi en Eemlander en andere kranten, alleen voor abonnees