Nieuws

Waar blijft het beloofde geld voor de bruine vloot?

De Leeuwarder Courant schrijft in haar commentaar van 30 december over de frustratie onder de chartervaart: Wie voelt niet mee met Joke van As uit Makkum? Ze schreef als moeder van een charterschipper een brandbrief aan vijf ministeries: waar blijft de beloofde 15 miljoen euro voor de noodlijdende bruine vloot?

Vier maanden geleden al werd het geld toegezegd. Geen schipper heeft een cent ontvangen. Het valt niet uit te leggen, wel te verklaren; we zitten met een overheid die grote moeite heeft om dingen werkend te krijgen. Tot in de puntjes mogen beleidsmakers, juristen en adviesbureaus principekwesties overdenken, maar de uitvoering is een blinde vlek. We zagen het met bron- en contactonderzoek, met teststraten, met de corona-app en nu weer met de vaccinatiecampagne.

De frustratie van Joke van As is de frustratie van een heel land. Hoe krijg je in hemelsnaam geen 15 miljoen euro verdeeld onder pakweg vierhonderd schippers die platzak zijn?

Op het ministerie van Economische Zaken worstelen ze al vier maanden met de geste van het kabinet. Ze waren er sinds de corona-uitbraak gewend aan algemene steunpakketten. Bij de bruine vloot besloot het kabinet tot maatwerk omdat de schippers niet genoeg baat hadden bij de algemene potten. Toen begon het probleem: precedentwerking en gelijkheidsbeginsel kwamen in beeld. Als je steun geeft aan een varend monument, kun je het dan weigeren aan een monumentale kampeerboerderij?

Er moet dus een eigenschap opgespoord worden die varend erfgoed van uniek publiek belang maakt, zodat steun gebillijkt is. Het unieke feit dat nergens zo’n grote historische vloot economisch geëxploiteerd wordt als hier, wordt te zwak bevonden.

Naar verluidt verkennen de ambtenaren momenteel een nieuwe invalshoek: de bruine zeilen zijn beeldbepalend in het Nederlandse (water)landschap.

Als het kabinet er niet in slaagt om voor 31 maart (haar eigen deadline) 15 miljoen euro te laten neerdalen, zou dat een blamage van de bovenste plank zijn. Zeker in het licht van de 33,7 miljard euro aan algemene steun- en herstelpakketten die wel landden.

Lees het gehele artikel op de bron: LC alleen voor abonnees