Waar is de ErfgoedTour? deel 5: 31 juli – 7 augustus
De LVBHB bestaat 50 jaar het viert dat met een spectaculaire ‘ErfgoedTour’ van 1000 km door het hele land met circa 165 historische schepen. Deel 5 van ons wekelijkse berichten.
Het programma de komende week:
Woensdag 31 juli
Tocht van Amsterdam erfgoedhavens naar Enkhuizen, over het Markermeer, langs Het Paard van Marken. Vanaf 14:00 binnenkomst in Enkhuizen welkom geheten door de stadsomroeper en muzikale klanken van passende muziek. De schepen meren af in de Binnenhaven en bij het Zuiderzeemuseum. Enkele grotere schepen in de Buitenhaven.
20:00 – 21:00 Carillonconcert Drommedaris
Donderdag 1 augustus
De hele dag:
- Banners en boekenstand op de kade van de oude haven.
- Ponton met het groeiende kunstobject, oude ambachten bij het ZZM.
- Belevingstafel op de Terra Nova o.a. foto’s Oud Enkhuizen.
- Voormalig Enkhuizer beurtschip Vereeniging III aan de Oude Haven.
- Open schip: toegang tot schepen met vlag.
12:00 – 14:00 uur Zeilwedstrijd op het IJsselmeer
Vrijdag 2 augustus
Vanaf 9:00 vertrekt de vloot uit Enkhuizen richting Stavoren
Op weg naar Leeuwarden zijn er 2-4 augustus tussenstops in Stavoren en IJlst, maar daar is geen publieksprogramma.
5 – 7 augustus Leeuwarden.
De ligplaatsen zijn in de Museumhaven aan de Willemskade, aan de Westerdwinger en langszij de schepen aan de Westersingel.
Er is in Leeuwarden een uitgebreid programma, dat je kan vinden op deze pagina van de LVBHB.
Terugblik afgelopen week:
Vreeswijk
Op 21 juli vertrok de vloot naar Vreeswijk vanuit Woudrichem. Bruggen en sluizen stonden klaar, dat was heel fijn. De sluizen waren prachtig volgepropt. In Jutphaas werd verzameld. Vervolgens was er een sail-in met circa 50 schepen. Er was heel veel publiek, een mooi feestje! Met deze etappe heeft deze vloot maar liefst 3 provincies aangedaan.
Op 22 juli verscheen een boodschappenboot die de schippers naar de lokale supermarkt vervoerde. Wat een service! De officiële plechtigheid was om 14.00 u. met een toespraak van Napoleon. Vervolgens werden de vlaggen gehesen door een gedeputeerde van de provincie Utrecht en de locoburgemeester van Nieuwegein. Daarna werden de traditionele lokale goederen gehesen: worst en bier en er werd een demonstratie beugelen (zand scheppen en in het ruim van het schip gooien).
23 juli begon regenachtig maar in de loop van de middag klaarde het gelukkig op. Er was een zomermarkt georganiseerd. Bij het kunstwerk in wording worden ondertussen ook meters gemaakt. Ook de bunkerboot arriveerde. Deze heeft flink wat schepen van brandstof voorzien. Er kon ook tegen gereduceerd tarief HVO100 worden getankt. De dag werd afgesloten met eten van foodtrucks.
Rotterdam, stad van historie en toekomst
Op 25 juli begon de vloot de reis naar Rotterdam. Hoewel het een tripje is van ca 4 uur heeft het sommige schepen 10 uur gekost om op de plaats van bestemming te komen! Om 9 uur was het gekrioel in Vreeswijk zodanig ontward dat iedereen kon vertrekken. Hoewel het laatste plukje er wel bij hadden gepast moesten ze op de eerste schutting wachten omdat het invaren te lang duurde. Dit leverde 2,5 uur wachttijd op. Bij het invaren van de sluis werden we door de bevolking van Vreeswijk nog gedag gezegd, heel leuk. Ook de schutting kostte de nodige tijd. Al met al waren de laatste schepen om 13.00 uur eindelijk op pad.
De vloot voer de Lek af langs schilderachtige plaatsjes en toen kwam de skyline van Rotterdam in zicht. Toen was het een kwestie van onder de Willemsbrug door, stuurboord uit en naar de gereserveerde plek.
Hoewel de vloot al een paar keer in Zuidhollandse wateren heeft gevaren was dit de officiële start van deze provincie. Inmiddels hebben we Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht achter ons gelaten.
De tweede dag in Rotterdam was een rustig dagje. Ieder was vrij om deze dag in te delen. Aan het einde van de dag verzamelde iedereen in Museumwerf de Koningspoort, waar de feestelijkheden plaatsvonden. Na het hijsen van de Rotterdamse vlag was er een lekkere maaltijd te verkrijgen.
Leiden, een heleboel sloepjes
Op 26 juli vertrokken de eerste schepen al voor 06.00 uur naar Leiden. Deze route was vanwege het grote aantal bruggen in twee routes verdeeld, eentje via Gouda en een via Delft. In Leiden werd de provincievlag van Zuid-Holland gehesen door de Commissaris van de Koning. De intocht verliep chaotisch omdat er vanwege het prachtige weer een enorm aantal sloepjes door de grachten voer, die niet allemaal begrepen hoe een groot schip manoeuvreert.
Op de tweede dag waren er in de middag rondvaarttochten georganiseerd voor de schippers. Die voerde langs een aantal markante punten zoals de Meermanshof, de Marekerk, de museumhaven bij de Stadtimmerwerf, de Sterrenwacht en de Korenbrug. Er moest regelmatig gebukt worden bij lage bruggetjes.
Op de derde dag in Leiden werd er een ontbijtbuffet verzorgd voor 120 schippers. De sfeer was prima en er werd zowel binnen als buiten gretig gebruik gemaakt van het ontbijt.
Een flink deel van de schepen vertrok in de loop van de dag richting Kaag, waar zeilwedstrijden werden gehouden. Om 16.00 uur liep de sleepboothaven leeg. Een prachtig gezicht met spannende momenten vanwege de ondeskundig varende sloepen.
Met dank aan Inge Koomen
Kopfoto: het ponton met de expositie, geduwd door de Limburgia, passeert de hefbrug in Boskoop. Foto LVBHB – Leo Schuitemaker.