Nieuws

Wadden: na de film nu ook een eigen atlas

Geulen, wadplaten, kwelders, dijken en polders. Ze zorgen voor een even uniek als gevarieerd natuurlandschap. Ideaal voor een eigen atlas. Een Bostlas over de Wadden. Volgens uitgever Peter Vroege van Noordhoff Atlasproducties is het zo logisch dat het gek is dat hij er nog niet was.

Nergens in Nederland zijn ruimte, stilte, licht en duisternis zo intens te ervaren als op de Wadden. Ook zijn de Wadden een belangrijke schakel in de weg die trekvogels afleggen van Scandinavië naar Afrika. En als de kinderkamer voor vis die uiteindelijk in de Noordzee terecht komt, is de Waddenzee van groot belang.

 – Thema-atlassen
’De Bosatlas van de Wadden’ is de zoveelste in een serie bijzondere thema-atlassen. Eerder verschenen al atlassen over Amsterdam, de veiligheid, de energie en het voetbal. En net als deze atlassen is de Bosatlas van de Wadden rijkelijk geïllustreerd met luchtfoto’s, infografieken en kaartmateriaal. Zo telt de atlas zes pagina’s met natuurfoto’s van Ruben Smit. Vroege benadrukt dat het niet door diens film komt dat er nu ook een Bosatlas verschijnt over de Wadden. „Het was een langgekoesterde wens van ons om hier een atlas over te maken.”

 – Zeehonden
De atlas staat vol wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld over de natuur op de Wadden. Zo telde de Waddenzee rond 1980 nog slechts 500 zeehonden. De grijze zeehond was helemaal een zeldzaamheid. Maar vorig jaar werden er 12.500 zeehonden geteld, waaronder 4000 grijze zeehonden. Het jachtverbod, het schoner worden van het oppervlaktewater en een actief beschermingsbeleid hebben hieraan bijgedragen.

 – Voedsel
Ook de Japanse oester – een exoot – is de laatste jaren aan een opmars bezig. Door de relatieve ondiepte en de hierdoor gestimuleerde groei van plankton, zit de bodem van de Waddenzee vol leven. We kennen allemaal kokkels, oesters en mosselen. Maar ook de wadpier, het nonnetje, de schelpkokerworm en de slijkgarnaal vind je in de bodem.

„Je hebt in de Wadden een heel bijzonder ecosysteem. Door de getijdenwerking heb je twee keer per dag een plaat die droog staat en twee keer per dag weer onder water komt te staan. Dat zorgt voor een ingewikkeld en kwetsbaar systeem”, zegt Vroege.

 – Verdronken dorpen
Het Waddengebied ontstond 10.000 jaar geleden. Het strekt zich uit langs Nederland, Duitsland en Denemarken. Al ligt in de Bosatlas de nadruk op het Nederlandse deel. De atlas gaat uitgebreid in op de geschiedenis van het gebied. Bijvoorbeeld over de tientallen dorpen die in de loop der eeuwen rond de Waddenzee (ook op de Waddeneilanden) onder de zeespiegel verdwenen.

In de atlas staat tevens een kaart met de scheepswrakken rond Texel. De Rede van Texel was onder andere een verzamelpunt voor VOC-schepen die heen en weer voeren naar toenmalig Indië. Bij slecht weer werden de stromingen en ondiepten veel schepen fataal. Vroege: „De hoeveelheid scheepswrakken is enorm. Het is een groot scheepskerkhof.”

Het eerste exemplaar van De Bosatlas van de Wadden wordt donderdag op de Afsluitdijk uitgereikt aan politica Lutz Jacobi. De atlas, van Noordhoff Uitgevers, is vanaf dat moment ook in de boekhandel verkrijgbaar voor 29,95 euro. ISBN 978-90-01-12016-0

Kijk hier voor meer info over deze Bosatlas