Nieuws

Wat betekent de bruine vloot voor Fryslân en hoe blijft hij in leven?

Positief en negatief nieuws over de oude schepen van de bruine vloot wisselen elkaar af. In zeven jaar tijd waren er zes mensen omgekomen op een schip van de bruine vloot, waarvan vijf op Friese wateren. Tegelijkertijd zijn de schepen Fries immaterieel erfgoed. Hoe belangrijk is de vloot voor Fryslân? Omroep Friesland wijt hier een groot artikel aan op zaterdag 1 april.

De bruine vloot is een verzamelnaam voor 350 traditionele schepen die vandaag de dag worden gebruikt als passagiersschepen op onder andere de Waddenzee en het IJsselmeer. De schepen zijn vaak meer dan honderd jaar oud en werden vroeger gebruikt voor de vrachtvaart en de visserij. Dat was in de tijd dat scheepsmotoren nog bijna niet gebruikt werden.

Kleur van zeilen
In de jaren zeventig begonnen een paar liefhebbers de oude schepen te restaureren. Om de kosten te drukken, zijn ze gestart met het varen met passagiers, variërend van twaalf tot vijftig.
De naam ‘bruine vloot’ is afgeleid van de kleur van de vroegere zeilen. Die werden geconserveerd met cachou. een kleurstof uit verschillende tropische bomen. Dat geeft de zeilen de bruine kleur. Tegenwoordig zijn de meeste zeilen wit. De bruine vloot is sinds kort officieel immaterieel erfgoed. De gemeente Harlingen heeft met zo’n zeventig schepen de grootste bruine vloot van het land. Ze benadrukt dat het een belangrijk onderdeel is van de regio en zorgt voor omzet.

In het uitgebreide artikel gaat Omroep Friesland nader in op o.a. de economische betekenis van de bruine vloot, maar ook op de bedreigingen zoals verduurzaming en veroudering onder de schipper/eigenaren. Ook gaat het artikel kort in op de marktmogelijkheden voor de bruine vloot.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: de manifestatie bij Pampus op 9 juni 2020, © WvD