Wat gaat er mis bij de Beheerautoriteit Waddenzee?
De Beheerautoriteit Waddenzee staat nog niet op eigen benen, concludeert een adviesbureau in een evaluatie. Wat gaat er mis bij de hoeder van het kwetsbare natuurgebied? Vijf vragen.
Wat is de Beheerautoriteit Waddenzee?
De Waddenzee is van iedereen: van vissers, toeristen en natuurliefhebbers, van gemeenten, provincies en het rijk. En juist dat zorgde altijd voor een bestuurlijke spaghetti, zoals betrokkenen het zelf noemen.
Om alle belangen aan één tafel te krijgen, stelde het vorige kabinet de Beheerautoriteit Waddenzee in. Het was een wens die bij de coalitie-onderhandelingen in 2017 werd ingefluisterd door commissaris van de Koning in Fryslân, Arno Brok. Eén baas voor de Waddenzee zou veel beter zijn voor het kwetsbare natuurgebied. In maart 2020 startte de Beheerautoriteit, in het leven geroepen door vijf opdrachtgevers: de ministeries van Landbouw en Infrastructuur en de provincies in het Waddengebied: Fryslân, Groningen en Noord-Holland.
Wat zijn anderhalf jaar na de oprichting de wapenfeiten?
Hoe pijnlijk ook: die zijn er niet, concludeert een adviesbureau in een evaluatie die de ministeries van Landbouw en Infrastructuur vorige week naar de Tweede Kamer stuurden.
De Beheerautoriteit werkt nu al een jaar aan het opstellen van het Uitvoeringsprogramma, een lijst met doelen die de komende vijf jaar tot uitvoering moeten komen. Het lukt de overheden met de belanghebbenden maar niet om tot een definitief programma te komen. Op z’n vroegst in de zomer wordt daar een klap op gegeven.
Hoe kan dat?
Eigenlijk, concludeert het adviesbureau, wil niemand loslaten wat hij nu heeft. Dat is een even ironische als pijnlijke constatering. Een orgaan dat er op voorspraak van betrokkenen moest komen, komt maar niet van de grond, omdat diezelfde betrokken hun eigen stukje beheer niet willen weggeven. En dus blijft onduidelijk wat nu de echte opdracht van de Beheerautoriteit is.
Lees het gehele artikel op de bron: LC alleen voor abonnees
Afbeelding: © Sytse Schoustra