Veiligheid

Wat te doen als het roer uitvalt?

Beroepsmatig gecertificeerde schepen moeten een noodstuurwerk hebben. Hopelijk heb je er nog nooit een beroep op hoeven doen, maar als je roer toch onverwachts uitvalt, weten jij en jouw bemanning dan hoe het werkt?

De regel geldt voor alle beroepsmatig gecertificeerde schepen, voor de overige beroepsvaartuigen en voor de pleziervaart is een noodstuurwerk geen verplichting, maar sommige van deze schepen hebben het wel. De eisen eraan zijn wettelijk vastgelegd en het stuurwerk moet elke drie jaar door een deskundige worden gekeurd.

Ken de procedures

Met enige regelmaat komen wij het tegen: bemanning van schepen die niet of onvoldoende op de hoogte is van de noodprocedures. Kennis van de werking van het noodstuurwerk is essentieel om goed te kunnen reageren als het hoofdstuurwerk uitvalt. Een elektrisch noodstuurwerk is beperkter in stuursnelheden en in gebruikstijd, omdat de stroom doorgaans van het accupakket komt. In basis is het noodstuurwerk bedoeld om binnen een beperkte tijd veilig te kunnen afmeren. Het noodstuurwerk van een charterschip is vaak niet direct gebruiksklaar, en vergt dan diverse handelingen om het schip toch snel op koers te kunnen houden. […]

Als je niet zelf vaart

De chartervaart is weliswaar geen continuevaart, maar er is tijdens het vaarseizoen vaak weinig tijd voor uitgebreide periodieke controles. Ook neemt het aantal ondernemers met meerdere schepen toe. Weten alle zetschippers en stuurlui hoe het noodstuurwerk werkt? Hebben ze er weleens mee geoefend? Zeker iets om bij stil te staan als je werkt met personeel of aflossers!

Bron: Varende Vrienden van de EOC.
Foto: het roerblad van een klipper (©PMF)