Watertaxi’s varen ’s nachts te hard
Watertaxi’s op het wad varen ’s nachts vaak harder dan de maximum snelheid. Dat blijkt uit onderzoek van Omrop Fryslân. De bedrijven beweren dat dat in alle gevallen noodzakelijk was.
Watertaxi’s hoeven zich overdag volgens de wet niet aan een maximum snelheid te houden, maar in het donker mogen ze niet harder dan 20 km per uur. Een aantal boten gaat daar echter vaak overheen. Zeven watertaxi’s die op de Waddenzee naar de Friese eilanden varen, voeren afgelopen jaar, van september tot december, in ieder geval 155 keer te hard. Dit blijkt uit gegevens van MarineTraffic die Omrop Fryslân heeft geanalyseerd, naar aanleiding van het ongeluk tussen de watertaxi Stormloper en de snelboot Tiger in 2022. Gemiddeld wordt er op alle dagen te hard gevaren. […]
‘Geen snelvarende idioten’
De watertaxibedrijven geven aan dat ze in alle gevallen een goede reden hadden om harder te varen. Rederij Noordgat vaart met watertaxi’s naar Terschelling en Vlieland. De rederij geeft aan dat te hard varen bijvoorbeeld nodig was voor patiëntenvervoer of voor maritieme hulpverlening op het wad.
Jelle Bos, eigenaar van Bos Marine Services op Lauwersoog, zegt dat ze nooit te hard varen zonder toestemming. De vuurtoren of de kustwacht wordt altijd op de hoogte gebracht: “Wij varen niet ’s nachts met mensen die een concert gemist hebben of naar de kroeg geweest zijn. Wij maken deel uit van de leefbaarheid en de veiligheid van de eilanden. En natuurlijk de bergingen. Wij zijn degene die voor Rijkswaterstaat olie opruimen op de Waddenzee, koelkasten uit het water hijsen en schepen uit de branding trekken. Door de pers, maar ook door burgers en de onderlaag van de overheid worden we soms gezien als snel varende idioten die jachtjes proberen los te trekken en hard varend de Waddenzee overgaan.” Dat beeld wil Bos graag de wereld uithelpen.
Geen ontheffing
Volgens de wet hebben watertaxibedrijven geen ontheffing voor het hard varen in het donker. Maar in geval van een reddingsoperatie mag wel van de wettelijke bepalingen afgeweken worden.
Peter van Suijlekom, oud-verkeersleider op de Brandaris, bevestigt het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, maar vindt het geen groot probleem. Te hard varen is volgens hem van alle tijden: ‘Het werd min of meer gedoogd. We konden er als Brandaris wel iets van zeggen, maar wij konden daar niks mee doen. Er werd gewoon ’s nachts te hard gevaren met watertaxi’s.” Dat ging volgens Van Suijlekom altijd goed.
In een schriftelijke reactie stelt Rijkswaterstaat: “Overtreding van de maximum snelheid wordt niet gedoogd.” Volgens Rijkswaterstaat is er “niet voor niets een maximum snelheid. Overtreding van de maximum snelheid kan voor gevaarlijke situaties zorgen.”
Lees het hele artikel op de website van Omrop Fryslân: yn it Frysk of in het Nederlands.
Foto van de Stormloper overgenomen uit het OVV-rapport over het ongeluk.