Willem Barentszkade Terschelling veel slechter dan gedacht
Grootse plannen had de gemeente Terschelling met het havengebied. Maar het geld dat de gemeente er anderhalf jaar geleden voor beschikbaar stelde, lijkt bij lange na niet voldoende.
De Willem Barentszkade is in veel slechtere staat dan gedacht. Mooie plannen over ontwikkelen en innoveren kunnen de prullenbak in. De weg is de toegangspoort tot het eiland. Alle eilandbewoners, bedrijven, toeristen en alle andere verkeer moeten er bij het verlaten of oprijden van de veerboot in West-Terschelling over heen.
De vijftien miljoen euro die de raad vrijspeelde, lijkt volledig nodig voor enkel vervangen en renoveren van de toegangsweg van Terschelling. ,,En misschien is dat niet eens genoeg. Het wordt een pittige uitdaging”, zegt wethouder Bert Wassink. Recent kwam de gemeente erachter dat de kade en de bijbehorende damwanden ‘er beduidend slechter aan toe zijn dan tot voor kort werd gedacht’. ,,Uit verder onderzoek in de ondergrond bleek de verankering minder sterk dan verwacht.”
Afgezet met bakken winterviolen
Een deel van het veerhaventerrein is er al zo slecht aan toe, dat die met bakken winterviolen is afgezet, zodat boten er niet aan kunnen afmeren en verkeer er niet overheen kan.
Aanpak van de Willem Barentszkade moet vanaf nu de eerste prioriteit krijgen, zegt Wassink. De gemeenteraad zal binnenkort met de wijziging van de plannen moeten instemmen. Voor franje is geen geld meer, maar voorlopig ook niet voor de andere vijf deelprojecten in het Masterplan Havengebied, zoals het opknappen van de werkhaven en het zuidelijk deel van de Willem Barentszkade.
Volgens Wassink zal er goed gekeken moeten worden naar alternatieven, ook al zijn die niet makkelijk te verzinnen en uit te voeren. ,,Het zware vrachtverkeer dat van de boot komt, is het grootste probleem. Misschien zou je dat in de werkhaven kunnen laten aanlanden, of bij het bedrijventerrein aan de Waddendijk. Ik weet het, dan krijg je te maken met Natura2000 en moet je alsnog een enorme investering doen, maar we moeten erover nadenken. We moeten de Willem Barentszkade nu opknappen, maar uiteindelijk is een duurzame oplossing noodzakelijk.”
De problematiek is eigenlijk te groot voor een kleine gemeente als Terschelling. Het havenplan is al tweemaal versoberd, van een investering van 40 en 20 miljoen naar 15 miljoen euro. Maar ook die investering behelst nu al 3000 euro per inwoner.
‘Totale mismatch’
Volgens Wassink is het achttien jaar geleden misgegaan. Tegen de zin van de gemeente en de provincie Fryslân is toen de verantwoordelijkheid voor buitendijks gebied in dertien kustplaatsen (waaronder dus West-Terschelling) door het Rijk overgedragen van Rijkswaterstaat aan de gemeente. De gemeente kreeg een kleine 850.000 euro mee voor toekomstig beheer en onderhoud van de Willem Barentszkade. ,,Dat is een totale mismatch geweest. Nu lijkt 15 miljoen nog niet eens voldoende voor dit groot onderhoud.”
De discussie bij de overdracht van verantwoordelijkheden ging destijds vooral over hoogwaterbescherming. Het ging niet of nauwelijks over het feit dat de Willem Barentszkade de enige weg van en naar het eiland is, zegt Wassink. De wethouder kijkt dan ook naar het Rijk, Rijkswaterstaat en de provincie om bij te springen als de nood te hoog dreigt te worden. ,,Het is niet gek dat we naar die partners kijken, we hebben anderen misschien echt nodig. Mogelijk doen we een beroep op fondsen. En dat allemaal alleen voor de noodzakelijke maatregelen.”
Lees het hele artikel van Goos Bies in de Leeuwarder Courant (alleen voor abonnees).
Foto: Pinterest.