Wordt de bruine vloot als werelderfgoed aangewezen?
Bruine vloot-schippers en overheden willen de samenwerking krachtiger maken. Dat is de belangrijkste constatering van het symposium ‘Toekomst van de bruine vloot’ van donderdag 4 maart. Zo is er een initiatief gelanceerd om de vloot op de UNESCO werelderfgoedlijst te krijgen en er wordt onderzocht hoe het varend erfgoed een rol kan spelen in het verwezenlijken van maatschappelijke ambities als waardevol cultuurtoerisme. Ook is er geld ingezameld voor onderzoek naar alternatieve financieringsmogelijkheden.
In het Zuiderzeemuseum opende wethouder Esther Heutink van Enkhuizen het symposium dat door de vereniging van Zuiderzeegemeenten, de vereniging van Waddenzeegemeenten en branchevereniging Vereniging voor beroepschartervaart (BBZ) was georganiseerd. Wethouder Heutink ontving demissionair Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en gaf de aftrap voor de presentatie van verschillende initiatieven die de positie van de bruine vloot moet versterken.
Waardevol toerisme
Door corona is duidelijk geworden dat het voortbestaan van de historische vloot geen vanzelfsprekendheid is. Het omzetverlies wordt geschat op 70 tot 80 procent, omdat de vloot al bijna een jaar aan de wal ligt. Aankomend seizoen is ook alles behalve zeker.
Lees het uitgebreide artikel van Roos Bähr op de bron: Zeilen
Foto: Captain Corona/Eendracht