Duurzaamheid

Zeesluis IJmuiden geblokkeerd door Extinction Rebellion

Demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) hebben zaterdag opnieuw de zeesluis bij IJmuiden geblokkeerd. Daarmee probeerden ze te verhinderen dat een cruiseschip vanaf zee binnenvaart.

Vorige weekenden blokkeerden demonstranten ook al de deuren van de zeesluis. Het is de vierde keer in korte tijd dat de sluis geblokkeerd wordt door XR.
Een groep van ongeveer negen demonstranten stond sinds 15.00 uur op de sluis, waardoor deze niet open kan om het schip door te laten varen. Enkele demonstranten hebben zich vastgeketend, aldus een woordvoerder van XR. De politie was vrij snel aanwezig.
‘Door de aankomst van het cruiseschip de Resilient Lady doelbewust te vertragen, geven we een duidelijk signaal af: de vernietigende impact van deze industrie kan niet langer worden genegeerd’, aldus de actiegroep. Extinction Rebellion roept met klem op tot een onmiddellijke stopzetting van de extreem vervuilende cruise-industrie in Nederland, omdat ‘de klimaat- en ecologische crisis niet alleen nu al urgent is, maar zelfs exponentieel verergert’.
Rond 18.00 uur waren alle demonstranten verwijderd door de politie, er werd niemand aangehouden. De sluis is de sluis weer open voor de scheepvaart. Door de verhindering liep het vaarverkeer dat door de sluis moest ongeveer twee à drie uur vertraging op, aldus een woordvoerder van het havenbedrijf van Amsterdam.

Deuren

Het was dit weekend al de vierde blokkadeactie van Extinction Rebellion in IJmuiden. De actievoerders van XR hebben het vooral gemunt op de extreem grote cruiseschepen met plek voor drieduizend of meer passagiers. Deze varende flatgebouwen zijn van alle gemakken voorzien zoals restaurants, entertainment, zwembaden en winkels. Vaartochten waarvoor passagiers duizenden euro’s moeten neertellen.
Amsterdam wil op termijn af van die grote schepen omdat de binnenstad toch al overlopen wordt door toeristen. Het gaat XR vooral om het vervuilende karakter van de cruisevaart: ‘Cruiseschepen verstoken enorm vervuilende brandstoffen, dumpen rommel in onze oceanen en doen niets om over te stappen op echt duurzame oplossingen’.
Zo’n blokkade van de sluizen is appeltje-eitje: de actievoerders gaan op de sluisdeur zitten en enkelen keten zich vast aan de leuning. ,,Technisch gezien kan je de sluisdeur dan gewoon openen, maar volgens de voorschriften mag het niet. Veiligheid staat voorop’’, laat de woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. De sluisdeuren schuiven immers gewoon naar de zijkant. Zaterdag zaten enkele actievoerders ook met hun benen over de rand van de deur en dan zou openschuiven tot letsel leiden.

Risico

,,Mijn uitgangspunt is dat iedereen aan het eind van de dag veilig naar huis kan’’, schreef burgemeester Frank Dales vrijdagmiddag onder een brief met voorschriften voor acties bij de sluizen. De sluisdeuren had hij daarbij aangewezen als rode zone waar niet mag worden gedemonstreerd. Op het sluizencomplex is dat ook fysiek zichtbaar gemaakt met een rode lijn. Zaterdag trokken de actievoerders zich niets aan van deze bepaling. Na ruim twee uur werden ze door de politie van de sluisdeur afgehaald.
Volgens burgemeester Dales van IJmuiden is de beperking van het demonstratierecht te billijken, omdat de scheepvaart in het Noordzeekanaal ernstig wordt beperkt en dat heeft gevolgen voor het landelijke scheepvaartverkeer en zelfs binnen andere delen van Europa. Daarnaast schermt de Velsense burgemeester met het argument dat het risico bestaat dat het mechanisme van de sluisdeuren beschadigd raakt door het vastketenen van demonstranten en door andere voorwerpen die demonstranten voorhanden hebben op de sluisdeuren. Schade zou de doorvaart voor langere tijd kunnen belemmeren.

Onwettig

De actiegroep XR is het oneens met de maatregelen van Dales. Het is een onwettig besluit volgens advocaat Willem Jebbink: ,,Dit besluit van de burgemeester is volstrekt illegaal. Een burgemeester mag op grond van de Wet openbare manifestaties (Wom) niet een gebied permanent aanwijzen als verboden om te demonstreren. Opnieuw een poging om demonstranten het zwijgen op te leggen, terwijl protesteren een fundamenteel recht is.’’
Het cruiseschip Disney Dream, dat op 6 september in Amsterdam zou aankomen, heeft ondertussen haar bezoek aan de hoofdstad afgelast. De rederij vreest niet te kunnen aanmeren in Amsterdam „door problemen met toegang tot de haven”.

Bronnen: Weekblad Schuttevaer, NHD (alleen voor abonnees).
Beeld: VLN nieuws.