Zeilend vrachtschip keert terug naar een ‘andere wereld’
De Australische academicus Dr. Christiaan De Beukelaer dacht dat hij zich voor drie weken op volle zee had aangemeld om het leven op een zeilend vrachtschip te bestuderen. Maar toen het schip de Avontuur in maart de Atlantische Oceaan overstak, veranderde de wereld.
Op 18 maart, toen de Avontuur halverwege de oceaan was, stuurde de scheepseigenaar, Cornelius Bockerman, via de satelliettelefoon een bericht naar de kapitein: ‘Dramatische tijden! Je zult de wereld niet vinden zoals hij was voordat je vertrok. “
Er was geen internet aan boord, dus de 15-koppige bemanning hoorde pas van de escalerende internationale crisis door de updates van de kapitein. Tegen de tijd dat de 100-jarige Nederlandse schoener de Franse Antillen van de Caraïben binnen voer, liet de havenmeester ze niet ankeren uit angst voor infectie. Na drie weken op zee mochten ze drie uur aanleggen in Honduras om vracht en proviand in te nemen en vervolgens door te sturen naar Belize en Mexico, waar niemand aan land mocht.
Nu moet de Avontuur de Atlantische Oceaan oversteken, meer dan 6000 zeemijlen over een aantal weken in berucht ruige zeeën, naar de enige haven die ze accepteert – Hamburg.
‘Het kan vijf tot negen weken duren om de Azoren te bereiken’, zegt hij op 1 mei vanaf het dek van het schip, dat dan voor anker ligt in de drukke Mexicaanse haven van Veracruz. ‘En dan hangt het allemaal af van het weer.’
Gelukkig is er geen infectie aan boord. Om zichzelf te beschermen, draagt de bemanning handschoenen en maskers wanneer stuwadoors of inspecteurs arriveren en worden de voorzieningen in quarantaine geplaatst of gedesinfecteerd voordat iemand ze aanraakt.
De Avontuur is een 44 meter lange Nederlandse tweemastschoener die door de Duitse rederij Timbercoast weer onder zeil is gebracht voor emissievrij vrachtvervoer, handelend in milieuvriendelijke rum, koffie en chocolade. Veel van de 15 opvarenden hebben voor het meevaren betaald, hoewel ze allemaal als matroos werken en al het werk doen, van het schrobben van de kombuis, het zetten van de zeilen en het laden van de vracht.