Nieuws

Zeilende ‘Hollands Glorie’ ten onder door coronacrisis

De Hollandse zeilvloot dreigt te verdwijnen. Oude zeilschepen liggen stil en een overbruggingsfonds is volgens de vereniging en de grootste aanbieder van de chartervloot noodzakelijk om een stuk cultuur overeind te kunnen houden in de coronacrisis. ,,Zo belanden historische schepen straks bij het oud-ijzer”, weet Pouwel Slurink, eigenaar van het in Lelystad en Kampen gevestigde Naupar.

,,Door annuleringen van geboekte reizen en restituties zijn veel schepen nu acuut in de problemen”, luidt BBZ, de Vereniging voor Beroepschartervaart, de noodklok. ,,Het vooruitzicht dat social distancing voorlopig bij ons blijft, maakt varen dit jaar welhaast onmogelijk. De ondersteuningspakketten van de regering brengen enige verlichting, maar zullen niet toereikend zijn om de klap van 90 tot 100% omzetverlies op te vangen. Om de vloot te behouden, is meer hulp nodig.”

Virtueel failliet
Volgens Slurink (44) is daar geen woord aan gelogen. De eigenaar van botenverhuurbedrijf Naupar weet dat zijn omzet uit boekingen dit voorjaar nihil is en waarschijnlijk ook zal blijven. ,,In deze branche plan je vooruit. Ik had op 31 december 2019 al zeventig procent van de boekingen voor het nieuwe jaar staan. In de eerste week van de crisis werd de helft van de reserveringen al geannuleerd. Ik red me nog even, maar op deze manier gaan scheepsondernemers failliet. Virtueel zijn ze zelfs al failliet.”

De in Kampen geboren Slurink is niet in het bezit van schepen. Hij ziet zichzelf als bemiddelaar. Jaarlijks boeken honderden families, bedrijven en scholen excursies bij Naupar om in grote groepen op één van de 400 traditionele zeilschepen van de Nederlandse chartervloot, ook wel Hollandse of Bruine vloot genoemd, Het IJsselmeer of de Nederlandse Wadden te verkennen. ,,Voordat zij weer met 30 personen aan boord kunnen, is het seizoen klaar. Dan bestaan we misschien als bemiddelingskantoor nog wel, maar als niet iets gebeurt, valt alles in elkaar en heb ik straks niks meer te bemiddelen.”

Lees het uitgebreide artikel op de bron: Stentor