Nieuws

Zeilvaart dobbert doelloos

Een verloren jaar voor de zeilende charterschepen en andere klassieke vaartuigen van de Helderse Museumhaven. De stormbal wordt gehesen voor de chartervaart, de Bruine Vloot en de schepen in Museumhaven Willemsoord. Corona was ook voor dit onderdeel van de maatschappij funest, maar de jongste maatregelen hebben de situatie voor klassieke schepen verder verergerd.

,,Varen lijkt nu voor vrijwel iedereen onmogelijk te zijn geworden”, meldt een woordvoerder van de BBZ, de vereniging voor chartervaart. ,,Misschien valt er nog ergens een mogelijkheid te ontdekken, zo tussen de beperkingen door, of met een groep van bijzondere samenstelling”, adviseert de club zijn leden.

,,Zeilen werd gezien als sport en daarom mocht op het water de anderhalve meter afstand losgelaten worden, maar dat zijn we nu kwijt. Zeilen mag nog wel, maar alleen onder de voorwaarden die ook gelden voor andere delen van de samenleving: dus op anderhalve meter van elkaar en in kleine groepen.”

Thuishaven
In de Helderse Museumhaven wordt dit verhaal herkend, zegt Paul Schaap: ,,We zijn thuishaven van enkele grote zeilvaartuigen die in de chartervaart zitten en die meestal ver van huis actief zijn. Dit zijn de zeilende haringlogger Tecla, de zeilbrik Morgenster en de zeilschoener Stortemelk. Feit is dat deze schepen dit seizoen nauwelijks hebben kunnen varen. Daardoor hebben de eigenaren bijna niets kunnen verdienen om de schepen in de vaart te houden. Ditzelfde geldt voor de kleinere schepen in de Museumhaven.”

Het seizoen begon door de pandemie pas in de tweede helft van dit jaar en er waren nauwelijks aanvragen voor dagtochten, asverstrooiingen en deelname aan evenementen. Alle schepen, zoals de sleepboten, reddingboten, botters en tjalken hebben nauwelijks iets verdiend en worden in hun voortbestaan bedreigd.

Schaap: ,,Kosten voor onderdelen, keuringen en verzekeringen gaan gewoon door. Dit mag niet te lang gaan duren. 2020 is in elk geval een verloren jaar. Het is ook slecht voor de motivatie van de vrijwilligers.”

Het is niet zo dat de bruine vloot, zoals de klassieke zeilschepen genoemd worden, door de overheid aan z’n lot is overgelaten, maar de steunbedragen vormen vaak een druppel op een gloeiende plaat. Zo is in augustus 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bruine vloot als onderdeel voor de extra hulp aan de culturele sector.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD