Natuur & Infrastructuur

Brug Uitwellingerga blijft voorlopig dicht

Rijkswaterstaat meldt dat de brug bij Uitwellingerga per direct voor onbepaalde tijd gestremd is. Bij de brugbediening kunnen scheuren in de staalconstructie ontstaan. Omvaren kan via het Van Harinxmakanaal, Langweer of Sneek.

Onderzoek van TNO, in opdracht van Rijkswaterstaat, heeft aangetoond dat bij het bedienen van de brug scheuren kunnen ontstaan. Daarom heeft Rijkswaterstaat besloten de brug per direct niet meer te bedienen. ‘Door de brug gesloten te houden voor de scheepvaart kan het wegverkeer veilig gebruik blijven maken van de brug’, schrijft de vaarwegbeheerder.
Voor de beroepsvaart betekent het omvaren via Van Harinxmakanaal en Kornwerderzand. Recreatievaart kan via de Noarder Alde Wei omvaren, maar als ze hoger zijn dan 11,50 meter, de hoogte van de brug over de Langweerder Wielen, moeten ze via Sneek, met in dat laatste geval een beperking in grootte: meer dan 40 x 6 x 1,9 meter past er niet door.

Gewichtsbeperking

De brug bij Uitwellingerga wordt al langer in de gaten gehouden. Sinds begin 2024 worden er onderzoeken uitgevoerd naar de staat van het staal en beton van de brug. Diverse maatregelen moesten al genomen worden, omdat bleek dat het staal sneller achteruit ging dan gedacht. Zo werd de rijstrook al versmald, werd een gewichtsbeperking ingesteld en is de brug versterkt. Het is echter niet voldoende gebleken om een stremming van de brug te voorkomen.

Bron: Rijkswaterstaat en weekblad Schuttevaer.
Beeld: de brug over het Prinses Margrietkanaal bij Uitwellingerga (© Rijkswaterstaat).