Bio bijmenging vraagt nader onderzoek
In eerdere berichtgevingen heeft EOC geïnformeerd over diesel scheepsbrandstof en de problemen in geval van bijmengen met bio componenten. Mede dankzij de inzet van de belangenverenigingen van de binnenvaart, en ook de bijdrage van EOC hierbij, werd besloten om nog niet over te gaan tot het bijmengen van grotere hoeveelheden dan 6% bio.
Dit houdt in dat de richtlijn hernieuwbare energie (RED II), waarbij 16,4% bijmenging van toepassing is, vooralsnog een jaar is uitgesteld. Dit om aanvullend onderzoek te doen. Per 01 januari 2022 dienen de binnenvaartbrandstof leveranciers zich aan de richtlijn brandstofkwaliteit (FQD) 2009/30/EC te houden.
Het IVR heeft een technisch bulletin opgesteld over de toevoeging van biobrandstof, welke we graag met jullie delen. Deze is ook in het Engels te lezen.
Vervolgonderzoek
Inmiddels is het NEN-onderzoek bij het ministerie behandeld en dit geeft aanleiding tot een vervolgonderzoek. Ook hier zal EOC bij betrokken worden, waarbij wij onder andere met belangenvereniging ASV ingaan op veiligheidsrisico’s. Ook wijzen wij op de problemen van het bijmengen van FAME. Het is slecht voor de motoren en voor het milieu! Oplossingen om deze problemen enigszins te verminderen brengen nog meer CO2 in de lucht. Wij dringen aan op een objectieve meting aan de uitlaat met de verschillende brandstoffen en bijmenging. Daarnaast worden steeds meer Stage V motoren ingebouwd waar de FAME bijmenging averechts, en dus eigenlijk niet, werkt of zelfs tot schade leidt. Dan kan natuurlijk niet waar zijn. Wij zijn bij EOC van mening dat het uitstel van een jaar te kort is om tot een verantwoorde oplossing te komen. We moeten de beschikbaarheid van alternatieve brandstoffen die het wel goed doen verbeteren.
Lees het gehele artikel op de bron: varende Vrienden van EOC
Afbeelding: biodiesel bunkeren, foto EOC