“Onderhoudsplanning helpt enorm om de risico’s te verkleinen”
Gerben Nab is, met ruim dertig jaar ervaring op zee en de binnenwateren, ‘een beetje allergisch’ voor mensen die hem vertellen wat hij moet doen. Hij was dan ook niet enthousiast toen hij voor de Oosterschelde een onderhoud systeem moest opzetten. Maar nu het er is, ziet hij de voordelen er van. Het gaat om veiligheid maar ook om efficiency: ‘Het bleek ook dat we bepaalde onderhoudstaken eigenlijk onnodig vaak deden’. Op het Veiligheidskompas.eu een gesprek met Gerben over Planned Maintenance.
Op zee heet dat meerjaren onderhouds plan ‘planned maintenance’. Wat versta jij er onder?
Hoe je het noemt doet er natuurlijk niet zo toe. Waar het om gaat is dat je je ervan bewust bent dat onderdelen van je schip verouderen en aan slijtage onderhevig zijn. Dat geldt voor motoren en pompen maar net zo goed voor rondhouten, lijnen en zeilen. Zo’n plan is in de eerste plaats gewoon een agenda die je helpt herinneren met regelmatige intervallen naar je spullen te kijken. Door vervolgens steeds op te schrijven wat je ziet, krijg je veel bruikbare informatie.
Je ziet bijvoorbeeld of je vaker of juist minder vaak iets moet schilderen of smeren of juist dat het wel wat minder vaak kan. Het werkt dus twee kanten op. Zo’n eenvoudig lijstje, mits goed bijgehouden, is de basis van een onderhoudsplan. Welke zaken je in zo’n onderhoudslijst zet, kun je zelf bepalen. Je kunt je beperken tot alleen de kritische onderdelen, maar je kunt zo’n lijst ook uitbreiden.
Werk je er altijd al mee of moest je het opzetten?
In de zeevaart werd het opzetten van dit soort onderhoudssystemen vanaf 1999 verplicht, meen ik. Eerst was ik helemaal niet zo enthousiast, vooral ook omdat een verplichte externe controle bij hoorde. Net als veel van mijn collega’s ben ik een beetje allergisch voor mensen die zeggen wat k moet doen. Maar om te vorkomen dat men iets voor ons zou bedenken heb ik me wel meteen aangemeld om te helpen iets te ontwikkelen dat bij ons soort schepen zou passen.
Lees het uitgebreide interview op de bron: Veilgheidskompas.eu