Zeevaart

Gorch Fock voor werfbeurt naar Hamburg

De Gorch Fock, het zeilende opleidingsschip van de Duitse marine, is maandag 26 augustus aangekomen op de Norderwerft in Hamburg voor regulier onderhoud.

In het marinecomplex van de Bundeswehr wordt de driemaster uit 1958 de komende maanden gekeurd. Zo wordt de tuigage nagelopen, evenals de motor en schroef, de stuurinrichting en de reddingsmiddelen. Verder worden reparaties uitgevoerd die tijdens de normale bedrijfsvoering niet kunnen worden gedaan.

Von der Leyen

Ondertussen loopt in Oldenburg nog een grote rechtszaak over de renovatie van het schip van vijf tot tien jaar geleden. Onder de verantwoordelijkheid van toenmalig minister van Defensie Ursula von der Leyen liep de renovatie van het pronkjuweel van de Bundeswehr volkomen uit de hand. De top van de Elsflether Werft, waar het schip zou worden gerenoveerd, heeft zich volgens de openbaar aanklager schuldig gemaakt aan corruptie, fraude, omkoping en tal van andere financiële malversaties. Dat gold ook voor de directeur van een onderaannemer. Een controleur die namens de marine een oogje in het zeil moest houden liet zich voor tonnen omkopen. Uiteindelijk kwam de rekening in plaats van een geplande 10 miljoen ruim boven de 100 miljoen euro uit.

Gezondheid

De hele zaak heeft een van de hoofdverdachten zozeer aangegrepen dat hij zich enkele weken geleden met psychische klachten heeft afgemeld. De 55-jarige bestuursvoorzitter zou volgens een medisch rapport ‘ernstige schade aan zijn gezondheid kunnen oplopen’ als gevolg van het proces. Hij hoeft de komende zes maanden de zittingen niet bij te wonen. Von der Leyen staat niet terecht.
De rechtbank in Oldenburg heeft tot in december zittingsdagen ingepland. Maar gezien de omvang van dit ‘proces van bedrog en corruptie’ gaat het mogelijk meerdere jaren duren.

Lees dit artikel van Bart Oosterveld op de bron: Weekblad Schuttevaer (alleen voor abonnees).
Beeld: persfoto Duitse Marine.