Nieuws

Jan Jongkind (“Arbeid Adelt”) op tragische wijze overleden

De 77-jarige Jan Jongkind uit Hoorn, die collega’s kennen van de crèmekleurige stevenaak Arbeid Adelt, is op tragische wijze omgekomen, toen hij met zijn auto in het water van de Hoornse haven reed.

Dinsdagochtend hebben omstanders de hulpdiensten ingeschakeld nadat bandensporen op Oostereiland leidden naar een auto in het water met een overleden persoon. Omstanders kijken geschrokken toe als de auto het water uit wordt getrokken.
De twee vriendinnen zien een rode Suzuki uit het water getakeld worden met behulp van duikers en een kraan van de politie. Eerder, toen toegang tot de brug nog niet mogelijk was, is het lichaam van een 77-jarige man uit het voertuig gehaald en afgevoerd.
Om tien uur komt de eerste melding binnen van bandensporen die vanaf de rolstoelparkeerplaatsen van Oostereiland door het gras de haven in verdwenen. Pas nadat de autoriteiten de plek in het water verder onderzoeken, wordt duidelijk dat er een auto in het water ligt, met daarin een overleden persoon. De politie bevestigt dat het gaat om een 77-jarige man uit Hoorn.

Oorzaak

De hulpdiensten vermoeden dat de bestuurder de auto wilde parkeren, hij daarbij in de haven is beland en er niet meer uit kon komen. ,,Er is ons verteld dat het waarschijnlijk gaat om iemand die bij de haven woont, die mogelijk de bocht verkeerd heeft ingeschat met zijn auto’’, vertelt Hans Stuifbergen van het Museum van de Twintigste Eeuw, gevestigd op het eiland. Omwonenden geven aan niets gehoord te hebben van de plons van de auto in het water, of zij willen geen verdere toelichting geven.

Geen toegang

Eerder op de ochtend is de gehele toegang tot het eiland afgezet. ,,Mag ik er niet doorheen?’’, vraagt een vrouw verontwaardigd als ze van haar fiets afstapt voor het lint dat gespannen is voor de toegangsweg. Het Oostereiland is dan volledig afgesloten voor bezoekers. ,,Maar ik heb een reservering staan bij de bioscoop’’, vertelt de vrouw de handhaver van dienst.
De voorkant van het eiland, rechtsafslaand vanaf de Oostereilandbrug, staat vol met brandweer en politie als duikers het water ingaan. Stuifbergen: ,,Dit nieuws kwam als een complete verrassing, wij hebben zelf geen melding gemaakt en niks gezien.’’
Vlak nadat de Oostereilandbrug is afgezet, ontstaat er een opstopping op de Veermanskade. Busjes vol ouderen die een afspraak hadden om het museum te bezoeken worden tegengehouden. ,,Met de watertaxi zijn we aan het improviseren, om de bewoners van verzorgingshuizen met rollators op te halen vanaf de Nieuwe Wal’’, aldus Stuifbergen.
De auto is naar verluidt over een parkeerdrempel gereden en vervolgens vooruit, naar beneden, over het gras gegaan. Aan de sporen in het gras is te zien dat er nog is geremd of juist gas is gegeven, waarna de auto in het water terechtkwam, onder een boot aan de overkant van het water.

Bron: NHD.